Vem vill vara en Klimatkompis?

Vem vill vara en Klimatkompis?

Ja, vem vill vara en bra klimatkompis? Det är det nog många som vill, tänkte vi på UR när vi tog fram konceptet Klimatkompis.

Klimatkompis är en gemensam satsning med kommunikation och program som skapar tillfälle för lärare i årskurs 3 att arbeta med hållbar utveckling.

I arbetet på UR är vi i kontinuerlig kontakt med både lärare och barn i skolan. Ett område som blivit allt mer framträdande i samtalen är hållbar utveckling, och mer specifikt många lärares funderingar kring ”hur kan jag som lärare skapa hopp hos eleverna trots de utmaningar världen står inför?”.

UR har producerat en mängd program inom området hållbar utveckling, inte minst de senaste åren, men något saknades som kunde ge en större känsla av egenmakt hos eleverna. Då föddes idén med Klimatkompis – en aktivitet där alla Sveriges tredjeklassare får chansen att göra en insats för vår planet tillsammans.

2021 fokuserade Klimatkompis på plast, och med den omtyckta programledare Farah Abadi i spetsen gick aktiviteterna i korthet ut på att i klassen göra utmaningar kopplade till plast som ett miljöproblem.

Utmaningarna har bestått av olika uppdrag:

  • Spanaren – undersök din närmiljö för att hitta plastprodukter som kan återanvändas för att minska vår plastanvändning.
  • Spåraren – samla in så många påsar med plastskräp som möjligt och lämna dem till återvinningsstationen
  • rändraren – gör era röster hörda om hur vi kan lösa den miljöutmaning som finns i vår plastanvändning.

Eftersom Klimatkompis är en UR-aktivitet är uppdragen tydligt kopplade till Lgr11 och arbetet med dem stödjs av pedagogiskt material framtaget tillsammans med lärare.

Hade vi rätt – var det någon som ville vara en Klimatkompis? Ja, som tur är visade sig intresset vara enormt bland alla fina tredjeklassare och deras lärare runt om i Sverige!

Inte mindre än 10 414 barn i 462 klasser har gjort över 800 uppdrag för vår planet ihop. Tillsammans har de hjälpt 6 300 påsar med plastskräp till återvinningen, kommit på 4 441 smarta plastförändringar och hittat 28395 plastprodukter som går att återanvända, istället för att köpa nya produkter.

Vilken succé – inte bara för alla barn som får känna att de kan göra en insats för en hållbar framtid, utan också för alla oss andra!

P.S. Anmälan till nästa års Klimatkompis är öppen redan nu. Tipsa gärna! D.S.


Åsa Lundell Kommunikationschef

Åsa Lundell, Kommunikationschef

Åsa Lundell har djup kunskap om användarupplevelsen, varumärket och hur man når ut till publiken i alla kanaler. Åsa har lång erfarenhet av ett agilt, datadrivet arbetssätt och djup kunskap om användarbeteenden i en digital värld ifrån sina tidigare roller som affärsutvecklingschef och global produktchef på TradeDoubler och marknadschef för småföretag på PwC. Åsa har varit Kommunikationschef på UR sedan januari 2017

asa.lundell@ur.se


Fler artiklar