Hållbar klädkonsumtion börjar med shopping i din egen garderob

Det har aldrig varit enklare och billigare att handla kläder. Förr i tiden hade man betydligt färre plagg – kanske en outfit för vardag och en för fest. Nu har de flesta råd att ständigt köpa nytt. Hur ser det ut i din garderob?

Något som förändrat vår klädkonsumtion i grunden är fast fashion – billigt och snabbt mode – och med det har kläder gått från att vara något praktiskt till att bli en del av vår identitet. Idag är kläder ett sätt att uttrycka vilka vi är – eller snarare vilka vi vill vara.

– Vi försöker hjälpa omgivningen att förstå vilka vi är genom att ge dom signaler med de kläder vi har på oss, säger Jacob Östberg, professor reklam och pr, i Prylbergets avsnitt om kläder, identitet och hållbar konsumtion.

Modeindustrins klimat- och miljöpåverkan

Men genom att byta ut kläder ofta har vi också skaffat oss ett stort problem. Textilindustrin har en enorm klimat- och miljöpåverkan och står för 6-10% av de totala koldioxidutsläppen. Tillverkningen av kläder påverkar både människor och miljö, inte minst vad gäller vattenfrågor, kemikalier och mänskliga rättigheter. Men går det att dra en rak linje mellan billigt och ohållbart?

– Ett plagg som är billigt kan vara väldigt hållbart. Det beror på vilket material det består av och hur det är producerat, det är viktigare att ta reda på än kopplingen till bara pris, säger Anna Ryott, entreprenör med fokus på hållbarhet, i Prylberget.

Prylbergets veckoutmaning:
Se dina kläder på nya sätt

Den här veckan har det blivit dags att få koll på garderoben och skaffa nya perspektiv på dina kläder. Målet är att få bättre koll på vad du redan har, hur du handlar kläder idag och hur du tar hand om plaggen när de går sönder. Så dyk in i garderoben och reflektera sedan kring dessa frågor:

  • Hur många av dina plagg har du inte använt på ett år?
  • Hur gammalt är ditt äldsta plagg?
  • Hur många av dina plagg har någon annan haft före dig?
  • Har du lagat något plagg?

Om du har mycket kläder kan du sedan avsluta med en shoppingtur i din egen garderob. Välj ut dina favoriter och hitta nya kombinationer. Kanske hittar du plagg som du vill ge till någon du känner?

Se till att kläderna hamnar i återvinningen

Ett annat problem kopplat till vår (över)konsumtion av kläder är att det är så lite som återvinns. Det beror dels på att vi är dåliga på att slänga textilen i återvinningen, men det beror också på att kläder ofta består av olika typer av material, som kräver olika återvinningsprocesser, vilket gör det dyrt och komplicerat att återvinna. Så hur ska det förändras?

– Det måste börja i designsteget. När vi producerar något nytt, hur gör vi då för att det ska kunna återvinnas? Om man designar i monomaterial, det vill säga designar hela plagget i samma material, så är det lättare att återvinna. Och det du kan göra som privatperson är att använda skjortan så länge som möjligt. För ju längre du använder den desto lägre blir klimatpåverkan om du slår ut det på alla användningar, säger Malin Viola Wennberg, rådgivare hållbart mode, i Prylberget.

Hur kan modeindustrin bli mer hållbar?

– Det som måste ändras är frågan kring cirkulära material och cirkulära affärsmodeller. Här har de stora modeföretagen en enorm möjlighet att driva den förändringen, för det kommer inte vara färre människor på jorden som vill uttrycka sig via mode i framtiden, säger Anna Ryott.

Följ med när Robin Paulsson och Katarina Graffman guidar oss i hållbar konsumtion

Inspireras av Bianca Kronlöf och Johanna Leymanns lifehacks för en mer hållbar klädkonsumtion

I Prylberget får vi ta del av inspirerande lifehacks som hjälper oss få syn på hur vi kan förändra våra beteenden för att bli mer hållbara konsumenter. I avsnittet om kläder tipsar skådespelaren och komikern Bianca Kronlöf om hur vi kan förvandla kläder som gått sönder till nya favoriter.

”Mitt bästa tips är att handla second hand”

Johanna Leymann, föreläsare, författare och expert på hållbart mode, har ett tips som är enkelt att komma ihåg för den som vill bli kläd- och miljösmart. Det handlar om att ”minimera mängden nyproducerat och förläng livslängden på det som redan finns”. Hör hela hennes tips i videon nedan.

Vad är det som styr din konsumtion?

Det är inte lätt att vara en hållbar konsument i ett samhälle där det blivit allt billigare och enklare att handla mat, kläder och prylar. Men med kunskap och reflektion kommer man långt. Därför har vi tagit fram sex veckoutmaningar – en till varje avsnitt av Prylberget – som ger kunskap och verktyg på vägen mot en mer hållbar konsumtion. Välj ditt nästa steg här nedan!

Minskat matsvinn och smarta matstrategier för en hållbar vardag
Hållbar klädkonsumtion börjar med shopping i din egen garderob
Vad säger dina prylar om trender?
Släpp din skam och gör det du kan – en hållbar framtid väntar på dig
Gör både känslan och förnuftet till dina bästisar och bli en hållbar konsument
Säg hej då till slit-och-släng och låt mobilen bana väg för en mer hållbar konsumtion

Du vet väl att du också kan arbeta med Prylberget i en studiecirkel eller som grupp? I handledningen finns allt du behöver för att komma igång.
Ta mig till Prylbergets studiehandledning!

Fler artiklar