UR storsatsar på att sprida ny spännande svensk forskning

Vad forskas det egentligen om på våra högskolor och universitet runt om i landet? Med UR:s nya serie Sverige forskar får nu alla som någonsin funderat över forskning sin nyfikenhet stillad!

I Sverige forskar får vi ta del av svenska forskningsresultat i ett kort, episkt och lekfullt digitalt format. Ett format som har ambitionen att kombinera journalistik, lärande och upplevelse.

 – Med kortformatet Sverige forskar vill UR hjälpa fler att ta del av intressant svensk forskning och vetenskap på ett enklare sätt. Detta är en viktig del av UR:s kunskapsuppdrag för att till exempel motverka desinformation och faktaresistens, säger Margaretha Eriksson, programchef på UR.

Tanken med det korta och bildrika materialet är att ge publiken ett smörgåsbord av olika discipliner och ämnen från högskolor och universitet runtom i Sverige. Från astronomi till psykologi och allt däremellan. Bredden och spetsen på den forskning som bedrivs runt om i Sverige är fantastisk.

Svensk forskning om allt från rymden till superplåster

Umeå universitet hittar vi Natuschka Lee som är forskare i astrobiologi. Hon undersöker hur mikroskopiskt liv kan överleva på extrema platser på jorden och då kanske även på liknande platser i rymden. Eftersom rymden är en syrefattig plats som kan te sig fientlig för människan, så är det spännande att förstå hur vi kan lära oss att nyttja dessa organismer för att skapa bättre förutsättningar för människan att överleva på en annan himlakropp.

Vi får även följa med ett forskarteam som leds av Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet, på djupdykning under den cirka femhundrameter tjocka så kallade ”domedagsglaciären”. Anna Wåhlin och hennes forskarteam är de första i världen att kartlägga vad som händer under dess yta.

Luleå tekniska universitet leder Linn Berglund, biträdande universitetslektor i materialvetenskap, ett forskarteam som med hjälp av träfibrer utvecklar ett superplåster med flera positiva egenskaper som kan främja sårläkningen av svårläkta sår. Här skulle sjukvården kunna kapa stora kostnader om forskningen lyckades ta fram ett plåster som bidrog till att svårläkta sår i framtiden blir snabbläkta sår.

Streama Sverige forskar på Youtube och UR Play

Sverige forskar finns att se på UR:s Youtube-kanal där ett fyrtiotal avsnitt kommer att publiceras under 2023. Några av de första är Domedagsglaciären, Superplåstret som läker alla sår och Överleva i rymden. Serien finns även att se på UR Play.

Se spännande svensk forskning du inte hade koll på!

Fler artiklar