desktop urplay

När två blir en – resan mot en plattform för UR:s användare

Lagom till den nya terminen och det nya decenniets start, tar UR ett stort kliv på den digitala resan. Samtidigt börjar vårt nya sändningstillstånd att gälla, som innebär att vi även kommer få tillgodoräkna oss våra publiceringar på webben.

Vad är det då vi gjort?
Med användarens behov i fokus har vi utifrån de tidigare separata tjänsterna UR Skola och UR Play, skapat en förbättrad tjänst som heter UR Play. Med en gemensam tjänst blir det enklare för användarna att hitta allt på ett ställe och det ger oss på UR möjlighet att fokusera och satsa på att göra den tjänsten så bra som möjligt både för de som använder oss i skolan och för allmänheten.

UR har som uppdrag att bedriva programverksamhet både inom skolans värld och inom utbildningsområdet för allmänheten. Med plattformen kan vi tillgodose och skräddarsy de specifika behoven som finns inom båda de områdena.

Arbetet med att bygga ihop våra två tjänster till en har gjorts internt av vår digitala utvecklingsavdelning tillsammans med IT. Men en tjänst är ju inget utan sitt innehåll, så att säkra rättigheter för plattformen har också varit en stor och omfattande del av detta arbete och här har vår juridikavdelning lagt ner mycket arbetet på att säkra rättigheter som möter de nya kraven. Publiceringsavdelningen har sedan sett till att rätt innehåll finns publicerat på plattformen. Och det är inte lite innehåll vi talar om; totalt sett har ytterligare 8000 program publicerats på den gemensamma plattformen.

Från och med nu styrs alla våra besökare till tjänsten som under 2020 och framåt kommer fortsätta utvecklas utifrån användarbehov, både genom tätt samarbete/dialog med användare och genom kvantitativ analys.

För UR är det här arbetet avgörande för att stärka vårt erbjudande som digital kanal för kunskap och lärande och för att kunna fortsätta bidra till ett lustfyllt lärande. En modern playtjänst är till sist också en förutsättning i arbetet med att nå vår vision; frihet genom kunskap för de många och de få.

Om du har synpunkter eller frågor om vår tjänst, tveka inte att höra av dig till kontakt@ur.se.


Anna Rastner, fd Utbudschef

Fler artiklar