Skola hemma på www.urplay.se

UR hjälper elever att klara skolan hemifrån

Har du en hostig fjärdeklassare där hemma som behöver inspireras i matte? Eller en gymnasist som vill öva engelska?

Nu styr UR om sin verksamhet för att hjälpa alla landets elever att klara sin skolgång hemifrån. Vi skapar en tydlig samlingssida – ämne för ämne, ålder för ålder – som stöd för elever och föräldrar. Och ett helt nytt program, Skola hemma – experterna, börjar sändas redan nu.

Stängda gymnasier, halvtomma klassrum och villrådiga barn, unga, lärare och föräldrar. Sverige har på bara några dagar kastats in i en helt ny situation. Hela samhället står inför en gigantisk samhällsutmaning. För att stötta i denna extraordinära situation ställer UR snabbt om. Dels genom att producera nytt material med fokus på hur lärare rent praktiskt kan bedriva online-undervisning, dels genom att en temasajt där det lättare går att hitta bland de 13 000 utbildningsprogram som finns fritt tillgängliga på UR Play – ämne för ämne, ålder för ålder.

UR har en enorm programskatt med engagerande, lärande program. Dessa program kan göra all skillnad för den enskilde eleven som nu tvingas klara sin skolgång hemifrån. Dessutom sänder vi från och med i dag ett dagligt tv-program – Skola hemma – experterna. Programmet är fullmatat med råd och tips till lärare som behöver bedriva hemundervisning och till föräldrar som inte vet hur de på bästa sätt ska hjälpa sina barn. Programmet ska, kort sagt, vara något att hålla i handen för både lärare och föräldrar i denna omtumlande tid.

Utöver dessa nya satsningar vinklar UR även om program inom den ordinarie verksamheten så att de riktar sig direkt till eleverna med bland annat studietekniktips i hemmiljö. Även inom källkritikområdet görs en riktad satsning för att motverka effekterna av den ryktesspridning som en krissituation som denna medför.

Även om UR samverkar med Rise, SKR, Skolverket och Swedish Edtech Industries i deras arbete med att starta upp sajten skolahemma.se – en webbplats som ska ge stöd till skolor inför situationen med distansundervisning – så är grundförutsättningen för vår samverkan givetvis att UR:s redaktionella oberoende bibehålls samt att UR gör en självständig behovsanalys.

UR har ett specifikt uppdrag inom public service-familjen – att stöda och komplettera andras utbildningsinsatser.
I tider som dessa kan vi spela en särskild roll och bidra med unik nytta för alla elever som befinner sig i såväl en utmanande som omtumlande tid.

Här hittar du vår smidiga samlingssida och här kan du kika på första avsnittet av Skola hemma – experterna. Nya avsnitt sänds varje dag kl.15 i Kunskapskanalen samt på UR Play.


Sofia Wadensjö Karén, vd

Sofia Wadensjö Karén är en sann publicist och djupt grundad i tron på att UR och public service kan göra skillnad i vårt samhälle. Hon är också en bevisat framgångsrik chef och förändringsledare samt utbildad journalist. Bakom sig har Sofia många års erfarenhet från arbete inom publicistik på bland annat Aftonbladet samt som styrelseordförande i samarbetsorganisationen Utgivarna.
Sofia Wadensjö Karén har varit vd på UR sedan våren 2018.

sofia.wadensjo@ur.se


Fler artiklar