Kunskap som kan ge stöd vid frågor kring det pågående kriget i Ukraina 

Lilla Aktuellt Skola om invasionen i Ukraina och hur vi pratar om det med elever, program om källkoll och program om krig och konflikter.

 
Den 24 februari invaderade Ryssland Ukraina och läget i Europa är mer oroligt än på länge. I Sverige kan det finnas frågor och känslor bland barn och ungdomar som tar del av nyheterna på olika sätt. Här har vi samlat länkar till UR:s material som kan fungera som ett stöd för samtal med barn och elever. UR har också många kunskapsprogram om källkoll och källtillit, något som aktualiseras i tider av konflikt då det är viktigt att undvika desinformation. 

Nyheter för barn och unga

Lilla Aktuellt skola handlar den 25 februari om att Ryssland invaderat Ukraina. Programmet riktar sig i första hand till barn i mellanstadiet. Veckans sändning gästas av Johan Norberg, säkerhetspolitisk analytiker på FOI, som hjälper oss förstå varför detta sker. Statsminister Magdalena Andersson pratar till barn och unga, och barn med släktingar i Ukraina berättar om sin oro över läget. Psykologen Hanna Thermaenius, från Rädda barnen, förklarar hur oro kring stora nyheter, så som invasionen av Ukraina, kan hanteras.

Se Lilla Aktuellt Skola från 25 februari på UR Play

I Lilla Aktuellt skola den 4 mars handlar om kriget i Ukraina och gästas av Rysslandsexperten Hugo von Essen som svarar på tittarnas frågor. Veckans mediesnack lyfter källkritik.

Se Lilla Aktuellt Skola från 4 mars på UR Play

Diskussionsunderlag för klassrummet 

Lilla Aktuellt Skola har också tagit fram arbetsblad med diskussionsfrågor att utgå från för att prata med elever om oro kring det som händer i Ukraina. 

Här kan du ta del av arbetsbladet med diskussionsunderlaget

Här kan du läsa en sammanfattande artikel om hur du kan prata med elever  

Källkoll och källkritik 

När vi tar del av information om en krigssituation är det av stor vikt att vara källkritisk. Stora medier rapporterar intensivt, men det delas också mycket information på olika plattformar och i sociala medier. Det florerar många olika klipp, bilder och budskap – och det kan vara svårt att bedöma trovärdigheten i dem.  

Några snabba tips för källkritiskt tänkande på nätet:   

  • Var vaksam på ”fejknyheter”  
  • Tänk efter innan du delar  
  • Kolla om avsändaren är trovärdig  
  • Undersök bilder, deras avsändare och innehåll
  • Fundera på om informationen är relevant 
  • Fundera på vem som drar nytta av att informationen sprids
  • Låt inte känslorna ta över  
  • Sök information utanför ditt eget flöde/ filterbubbla   

Program om källkoll

UR har ett brett utbud av pedagogiska program om källkoll för både barn, elever, unga och vuxna som vi samlat nedan.   

Program om källkritik för barn 
  • Hur vet du det? är en tv-serie om källkritik för barn på lågstadiet i åldrarna 6-9 år.
  • Mediesnacket är en del av Lilla Aktuellt skola och handlar om mediefördjupning på olika sätt. I avsnittet källkritik och medier lär vi oss mer om hur vi kan tänka kring källor.
  • Nyhetssatirserien Är det sant? för 10-12-åringar lär dig att tänka källkritiskt.
  • I poddserien Snackisar om konspirationsteorier delar ungdomar med sig av sina tankar om falska nyheter, desinformation och konspirationsteori. 
  • Serien Surfarna är ett minidrama för årskurs F-3 på ämnet digital kompetens. 
  • Så funkar Sverige är en programserie om våra demokratiska rättigheter och skyldigheter. Avsnittet Källkritik förklarar vad källkritik är och varför det är viktigt.

Program om källkritik för unga och vuxna

Program från UR om krig, konflikter och internationella spänningar

När krig bryter ut finns det ibland likheter med tidigare konflikter. Krig kan också väcka ett behov av att få mer kunskap eller uppdatering om hur saker fungerar i konfliktsituationer. Nedan har vi samlat några program som handlar om krig och konflikter och finns att se på UR Play. 




Fler artiklar